Route 'Sources of the Canal du Midi'
[autocanalmid]


Route 'Bronnen van het Canal du Midi'
Route 'Bronnen van het Canal du Midi'

Aantal kilometres: 85 tot 100 km
Totale duur toertocht: 5.5 uur
Geschikt voor: iedereen

  In het hart van de Montagne Noire biedt het gebied rond Saissac de rust en ruimte. De typische dorpjes, op de berghellingen, geven een panoramisch uitzicht over de Pyreneeën bergketen. In dit zonnige land is water alom tegenwoordig: gekanaliseerd, aangelegd in de 17e eeuw door het genie Pierre Paul Riquet.
 
"Bij de bronnen van het Canal du Midi!"

Map - Bronnen van het Canal du Midi
 
click voor vergroting
  De opvangbassins in de Montagne Noir (meren) leveren het water voor het Canal du Midi, middels kanalisatie o.a. via de "Prise d'Alzeau" regulatie. Deze uitzonderlijke historische schat staat op de UNESCO werelderfgoed lijst!
  Saissac >> Na het verlaten van Carcassonne, volgt u de RD 6113 richting Toulouse. 2 km na het dorp Pezens, rechtsaf richting Moussoulens, om dan via Montolieu 'Boekendorp' aan te komen in Saissac:
  Saissac:

Saissac is een typisch dorp van de Montagne Noire, gebouwd in een halve cirkel boven de samenvloeiing van de Aiguebelle en de Vernassonne stroompjes. De straten, de een boven de ander, maken het een uitzonderlijk landschap en geven een magnifiek uitzicht op de Pyreneeën bergketen.

Aan de zuidkant van het dorp, vlakbij de kerk van Romaanse oorsprong, is het Château de Saissac gebouwd op een rots.
Saissac
Château de Saissac

Het Château de Saissac is een van de grootste in de regio en werd herbouwd na de kruistochten tegen de Katharen aan het einde van de 13e, begin 14de eeuw. Uit deze periode zijn de resten van de krachtige en vierhoekige torens gedeeltelijk behouden gebleven op het eerste terras.
  Blason de Saissac


Château de Saissac
In de 16e eeuw werden bijgebouwen in de  Renaissance stijl aangebouwd. Een van de belangrijkste gebouwen uit die periode is gerestaureerd, waar nu het Monetair Treasure Museum van Saissac is gehuisvest. Deze schatcollectie bestaat uit 2000 deniers (munten) uit de periode tussen 1250 en 1270 en is een van de oudste Koninklijke opgegraven schatten in de Languedoc. Deze moderne en onderhoudende tentoonstelling behandelt middeleeuws geld: winning van metalen, het slaan van munten, ruilhandel en hun rol in de handel en conflicten...

De godsdienstoorlogen brachten ook veranderingen aan de gebouwen, openingen werden geboord in de muren om zich met kanonnen te kunnen verdedigen. Recente opgravingen hebben de dependances van het kasteel met hun ovens bloot gelegd.. Aan de voet van het fort vindt men nog de overblijfselen van het voormalige ommuurde dorp Saissac. Dit dorp lag in het midden van een groot netwerk van schaduwrijke paden en werd beschermd door de Toulouse poort.
Deze oude stenen vertellen het verhaal van de veranderingen bij Saissac in de loop der tijd: Romeinse bezetting, kruistocht tegen de Albigenzen, de ontwikkeling van de wol industrie van de 15de tot de 19de eeuw. Dwaal door de smalle straatjes van het dorp en bewonder de overhangende houten skeletten van de werkhuizen, de fonteinen, de middeleeuwse poort en de verdedigingstorens.
Picarel
>> Verlaat Saissac via de D4 (aangegeven Arfons) om naar het Lac de Lampy te gaan. Stop onderweg en breng een bezoek aan de Picarel herten boerderij. (450 herten, dammen en bokken leven op de graslanden en in de bossen, men ziet ze van heel dichtbij, probeer wat bokkenvlees of een hertenpaté en of gedroogde hertenworst te proeven...
  Lac du Lampy: Lac du Lampy
De Lampy-neuf dam die werd voltooid in 1782 is het tweede waterreservoir voor het Canal du Midi na het Lac de Saint Ferreol. Bouw van de dam was noodzakelijk om het Canal de la Robine tussen Narbonne en Port la Nouvelle van water te voorzien. De dam en het meer vormde onderdeel van de uitbreiding van het ingenieuze systeem van het Canal du Midi, een eeuw nadat het werd geopend.

Aan de rand van het meer ligt het Arboretum van Lampy waar de verhalen van de fabels van La Fontaine in hun natuurlijke omgeving worden verteld omringd door eeuwenoude bomen.
  Les Cammazes Les Cammazes:
Verscholen tussen de Midi-Pyrénées en Languedoc-Roussillon regio. In het Regionale Natuurpark van de Languedoc ligt het dorp 'Les Cammazes' gelegen op 610 meter hoogte in een omgeving waar groen en water alom zijn vertegenwoordigd. Er zijn wandelpaden en de GR7 gaat hierdoor heen (tour rondom het meer, Heilige Kruisen Circuit, lopen door het water en door het dennenbos met zijn houtskool ketels en haar 300-jaar oude beuk ...).

De waterbekkens van de Montagne Noire op het kruispunt van de geschiedenis: Al in de 17e eeuw maakte het Rigole de la Montagne (bergkanaal), het werk van Pierre Paul Riquet, het mogelijk om water te leveren aan het Canal du Midi (op de lijst van UNESCO Werelderfgoed). Het kanaal loopt onder de D629 weg in een gewelfde of doorboorde tunnel, ontworpen en gerealiseerd door Vauban, '' la Voûte de Vauban '' dat u kunt bewonderen in het dorp. Tijdens de 20e eeuw werd de Cammazes dam gebouwd bij de ingang van het dorp. Het levert drinkwater aan 230 steden en dorpen.
  >> Ga terug naar Saissac en neem de weg naar Saint Denis (onderweg schapen, runderen en paarden boerderijen), sla daar linksaf richting Lacombe om je daar te laten kennis maken met 'Prise d’Alzeau et la Rigole': Arboretum du Lampy
  Prise d’Alzeau
La Prise d’Alzeau et la Rigole:

Genoteerd op de UNESCO World Heritage List en vermeld als een historisch monument, wordt het beschouwd als een van de meest buitengewone Civiele Techniek heldendaden van de moderne tijd.
Op zich was het idee van het uitgraven van een kanaal om de Atlantische Oceaan te verbinden met de Middellandse Zee niet nieuw. Echter, het idee van een regelmatige watertoevoer door het kanaliseren van waterreservoirs vanuit de Montagne Noire, was een belangrijke factor in de beslissing om het kanaal te bouwen. De Alzeau watervoorziening dam werd gebouwd in 1667 en is het hoogste punt (684m) waar het water ligt opgeslagen.

Tot het einde van de 19e eeuw waren er geen wegen in de bossen, alleen een pad langs het Rigole kanaal was aangelegd. Deze uitzonderlijke plek blijft vandaag de dag nog steeds een leuke plek voor een wandeling of picknick.

Boven de Alzeau watervoorziening, heeft de oude smederij gezeten die tegenwoordig omgebouwd is tot een hotel restaurant. De smederij werd gebruikt om ijzeren ballen en kettingen alsook kogels te produceren. Net ernaast, langs het bewakers huis loopt een pad en is een uitstekend startpunt voor een wandeling naar Prise d'Alzeau (20 minuten), waar ook een goed restaurant is gevestigd.(ned. eigenaren).

>> Ga terug en neem de weg naar Saint Denis (het is mogelijk om te verkennen het meer en de themawandelingen "het water paden"). In Saint Denis linksaf richting Brousses, maak een stop bij de Mazet Pralinerie en verlekker je aan Nadine's bonbon's met walnoten, hazelnoten en amandelen smaak. Daarna komt u bij Brousses et Villaret 'Le Moulin à Papier":
  Le Moulin à Papier de Brousses et Villaret

Gelegen aan het einde van de Dure vallei, in het midden van enorme granieten blokken, tussen kastanjebomen en borstelige groene eiken vindt u deze papier molen, deze is de laatste in de Languedoc die nog steeds functioneert.
Le Moulin de Brousses
Le Moulin à Papier de Brousses is wat er herinnert aan een rijke papierindustrie die dateert uit de late 17e eeuw. De molen houdt de traditie van handgemaakt papier in stand...

Op een plek met zijn oude machines waar je de geschiedenis kunt voelen, laat deze molen zien: de ontdekking (het ontstaan) van een product dat heel bijzonder is en ook zeer vaak gebruikt wordt: papier. Experimenteer met duizend jaar oude werktuigen: handgemaakt papier en je zult de mogelijkheid hebben om je eigen papier te maken!

Vergeet zeker niet de betoverende en romantische omgeving van deze plek!

>>Ga terug naar Carcassonne op de D118 via Villegailhenc.
  Dégustation: A.O.C. Cabardès
Rode Wijn= Rode Wijn
Witte Wijn= Witte Wijn
Rosé= Rosé
• Villegailhenc - Vignobles Alliance Caveau - Tel. 04.68.77.10.79
• Villegailhenc - Domaine de Cazaban - Organic wines - Tel. 04.68.72.11.63 / 06.58.06.22.74
Produits du terroir Lokale Produkten:
A.O.C. Cabardès
• Caudebronde - Maison de la Montagne Noire, Boutique produits du terroir (juillet/août)
- Tel. 06.09.69.46.05
• Saissac - Le Cabas d’Oc - Viande et charcuteries de cerf Picarel - Tel. 04.68.24.44.08
 
Activiteiten:
 
  • Pêche 1 ère catégorie Lac de la Galaube (Lacombe), la Rigole de la Montagne, bassin de St Denis, la Dure et lac de Laprade-Basse (Cuxac Cabardes), l’Alzeau - le Linon (Saint Denis-Bousses et Villaret), le Lampy (Saissac)
• Pêche 2 e catégorie Lac des Cammazes Lacs privés à Saissac Lac de Picarel, aire de pique-nique - Tel. 04.68.24.40.98
Pêche
 
• Promenade en bateau sur le Canal du Midi
- Tel. 06.80.47.54.33
Promenade en bateau
 
• Brousses et Villaret - Ateliers artistiques au Moulin à papier de Brousses
- Tel. 04.68.26.67.43
Le Moulin de Brousses
 
• Cours de cuisine et balade découverte de la Photographie au Domaine de la Bonde avec Nathalie Grandin - Cuxac-Cabardès
- Tel. 04.68.26.57.16/ 06.30.26.81.63
Domaine de la Bonde
 
• Fontiers Cabardès - Animations musicales en fin de semaine toute l’année au Club 620
- Tel. 04.68.26.53.48
Club 620
  • L’Etrier de la Montagne Noire Promenades et randonnées à cheval et à poney
- Tel. 05.63.74.14.71 / 06.13.53.62.91

• Le Salon de Vauban Ateliers culturels et artistiques, boutique, espace de lecture et galerie d’art - Tel. 05.63.74.26.34
Poterie Alibeu
 
• Saissac - élevage des biches de Picarel
- Tel. 04.68.24.44.08
Picarel
 
• Location de VTT en Montagne Noire
- Tel. 06.03.48.87.64 / 04.68.47.61.82
VTT en Montagne Noire
 
De moeite waard om ook te bekijken:
 
 
• “Chemins de randonnées “Les Chemins de l’eau ” et le sentier d’interprétation de Laprade-Basse.
Chemins de randonnées “Les Chemins de l’eau
 
• Circuits villages des “eaux apprivoisées”
Circuits villages des “eaux apprivoisées”
 
• Les Cammazes, voûte Vauban, Barrage des Cammazes, de Laprade-basse et de la Galaube.
Les Cammazes
 
• Montolieu, Village du Livre
Montolieu
 
• Aragon, village typique du Cabardès
Aragon
 
• Abbaye de Villelongue à Saint Martin le Vieil
Abbaye de Villelongue
 
• Lacs de Saint Ferréol (baignade), des Montagnes (baignade), de Pradelles (baignade)
Lac de Saint-Ferréol
 
Musée et Jardin du Canal du Midi à St Ferréol
Musée et Jardin du Canal du Midi
 
• Cascade de Cubserviès
Cascade de Cubserviès
  Kalender - Festivals:  

Mai
• « La journée des moulins » Moulin à papier de Brousses 04.68.26.67.43 (3 e week end)

Mei/Juni
• Weekend de Pentecôte: Festirando Montagne Noire 04.68.47.38.60 (SI Haut Cabardès) et 04.68.72.13.28 (sce randonnées M.Noire)

Juli

• Fête Fermière à Saissac 04 68 24 40 22
• Spectacles culturels au Château de Saissac
• Feu d’artifice au château de Saissac (le 13 juillet

Juli/Augustus
• Spectacles culturels au Château de Saissac Tel. 04 68 24 46 01 • Balade nocturne aux Cammazes (découverte des « Marmites » et repas tiré du sac) - Tel. 05.63.74.17.17. • Expositions artistiques Place du marché à Saissac Tel. 04 68 24 40 22 • Festival « Guitares à travers chants » en Montagne Noire (+stages de guitare) - Tel. 06 29 52 00 90

Augustus 14
« La Nuit des Papyvores » Moulin à papier de Brousses (jazz, chanson française...)
- Tel. 04.68.26.67.43


September
« Marché de l’été indien » 3 e dimanche aux Cammazes (producteurs et Artisans) - 05.63.74.17.17

Oktober
• « De Ferme en Ferme en Montagne Noire » (1 er dimanche) Tel. 04.68.94.30.28
• Les Cammazes : Journée « Nature » (champignons) Tel. 05.63.74.17.17

  Restaurants
Confit de Canard
Alzonne - Restaurant Table Ronde des Chevaliers - Tel. 04.68.76.93.43
Aragon - Hotel Restaurant La Bergerie *** - Tel. 04.68.26.10.65
Bram - Chez Nena * - Tel. 06.77.53.19.12
Bram - Ferme Auberge du Pigne * - Tel. 04.68.76.10.25
Bram - Le Clos saint Loup * - Tel. 04.68.76.11.91
Bram - Le petit Gourmand * - Tel. 04.68.79.09.82
Bram - Pizza Pedro * - Tel. 04.68.78.27.19
Bram - Pizza Rapido * - Tel. 04.68.76.16.67
Bram - Saveurs d'Asie * - Tel. 04.68.78.29.47
Brousses-et-Villaret - La table du Rebombier ** - Tel. 04.68.26.47.72
Cuxac Cabardès - Café Hôtel Restaurant de la Montagne Noir * - Tel. 04.68.11.37.80
Fontiers-Cabardès - Club 620 * - Tel. 04.68 26 53 48
Lacombe - À La Prise d'Alzeau ** - Tel. 04.68.25.46.94
Lastours - Restaurant "Le Puits du Trésor" *** - Tel. 04.68.77.50.24
Lastours - Bakery “ Le Moulin de Lastours” * - Tel. 04.68.25.23.14
Lastours - Rural auberge "Le Diable aux Thyms" * - Tel. 04.68.77.50.24
Montolieu - Restaurant tea salon Les Anges au plafond * - Tel. 04.68.24.97.19
Montolieu - Casquette et Chapeau * - Tel. 04.68.24.76.72
Montolieu - Bar Lounge Apostrophe * - Tel. 04.68.24.80.18
Montolieu - Le Café du Commerce * - Tel. 04.68.24.85.12
Moussoulens - La Farigoulette * - Tel. 04.68.24.92.13

Pezens - Restaurant l'Ambrosia *** - Tel. 04.68.24.92.53
Pezens - Pizza Occitane * - Tel. 04.68.78.87.64
Saint-Martin-le-Vieil - Le Garde-Piles * - Tel. 04.68.76.04.74
Saissac - Auberge de la Montagne Noire - Tel. 04.68.25.23.14
Saissac - Restaurant Lafage
Villesèquelande - Le Relais Romain * - Tel. 04.68.78.09.96

Bon voyage!!
 
La table
du Rebombier

La table du Rebombier - Brousses-et-VillaretLa table du Rebombier, ligt halverwege tussen de gehuchten van Brousses en Villaret en is gelegen aan de voet van de Montagne Noir, met uitzicht op de Pyreneeën en op de wijngaarden van de Cabardès. La table du Rebombier biedt maaltijden die variëren met de seizoenen, vooral haar keuken en haar grillades boven het houtvuur. In het seizoen kunt u genieten van paddestoelen en wild. U vindt er een eetkamer met balkenplafond, houten meubels en een grote open haard. Bij mooi weer kunt u buiten eten in een prachtig park, Bij mooi weer kunt u buiten eten in een prachtig park, waar u kunt zien hoe uw grillades worden bereid in uw bijzijn....

Camping
Le Bout du Monde

Camping Le Bout du Monde - Verdun-en-LauragaisLe Bout du Monde is een waar kinderparadijs te midden van de Montagne Noire. Op een domein van 200 ha grenzend aan het Parc Naturel Régional du Haut-Languedoc biedt onze boerderij-herberg je alle geneugten van het boerderijleven met voor de fijnproevers een befaamde herberg. Dankzij onze activiteiten in de natuur en uitgelezen voorzieningen en diensten bieden we je een heuse portie zuivere lucht voor een geslaagde vakantie met familie of vrienden. Wat de accommodaties betreft, is het echt eens iets heel anders: bij ons vind je volledig ingerichte bungalows en yurts. Zwemmen, tennissen, volleyballen, trektochten, wandelingen, ... er is hier echt voor elk wat wils. Misschien is dat wel precies het recept voor een geslaagde vakantie....Hotel Restaurant  
La Bergerie

Hotel Restaurant la Bergerie - AragonHotel La Bergerie biedt een keuze uit 6 kamers, en 2 kamers met terras, waarvan een geschikt is voor gasten met beperkte mobiliteit. Alle kamers hebben een aparte hal en zijn uitgerust met een badkamer en apart toilet, föhn, televisie, Canal Satellite, een kluis en de mogelijkheid van een extra bed. Bij restaurant La Bergerie, gelegen op het terrein van een oude en volledig gerenoveerde schaapskooi, is alles doordacht om uw vijf zintuigen te verwennen. Neem plaats aan de tafel en adem de verleidelijke geuren uit de keuken. Fabien en zijn team bereiden traditionele gerechten met een moderne twist. Zelfs de illustere Michelingids was onder de indruk, het uitreiken van het jonge paar van hun eerste ster in 2009 is de erkenning van wat ze bereikt hebben met hun team. Kom en geniet voor een ontspannen verblijf met een verassend, inventieve keuken van Hotel La Bergerie....Hotel Restaurant Montagne Noire - Saissac

Hotel Restaurant Montagne Noire - SaissacHotel, bar, restaurant gelegen in het centrum van Saissac. Hotel Restaurant Montagne Noire Saissac verwelkomt u in de typerende sfeer van de Montagne Noir tegeover de kleine parkeerplaats. Vriendelijke familiaal hotel met eenvoudige kamers. Traditionele keuken met regionale specialiteiten...


Restaurant
Le Relais Romain

Restaurant Le Relais Romain - VillesèquelandeJe rijdt waarschijnlijk dit restaurant ‘Le Relais Romaine’ zomaar voorbij zonder zelfs het maar te zien. Maar in het restaurant bieden Ghislaine, Jean en hun dochter, Delphine, de basis: de vrijgevigheid, vriendelijkheid en authenticiteit. Ghislaine’s keuken, straalt elke dag alsof het ontvangen van vrienden betreft, de keuken is traditioneel met hoogwaardige producten. Menu's, hartige salades, foie gras mi-cuit van het huis, mooie steaks en grillspecialiteiten, vis, zoals zeeduivel met garnalen en Sint-Jakobsschelpen, of zalm-Jacques à la plancha gebakken met een Dille saus, geserveerd met wijnen van lokale producenten. In de zomer zult u het voordeel van het terras in de schaduw van een treurwilg zeer waarderen....


Les Chais du Château

Les Chais du Château - PennautierGevestigd in de voormalige schaapskooi van het château, gedecoreerd met enorme balken en mooie stenen muren, verwelkomt het restaurant u het hele jaar door voor maaltijden of gastronomische hapjes. Bij de open haard in de winter of op het terras in de zomer kunt u genieten van onze eenvoudige maar heerlijke gerechten. Het restaurant biedt zowel regionale specialiteiten (delicatessen, kaas, cassoulet, eendenborst magret) als wel verse, smakelijke mediterrane gerechten....Beoordelingen
Categorieën
Talen
Dutch English
Categorie Info
Andere items
Deel item
Delen via E-Mail Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Google Buzz Delen op Digg
Snelzoeken
 
Item:

Item:


Gebruik sleutelwoorden om het item te zoeken.
Geavanceerd zoeken
Copyright © 2014 Ode aan Aude Powered by Arends Web Design