Index » Home » Wijnen » Cabardès

Cabardès


Cabardès

AOC-AOP Cabardès

AOC-AOP Cabardès
 

De Cabardès is een voormalige heerlijkheid in het zuiden van Frankrijk, ten noorden van Carcassonne, tegen de zuidhellingen van de Montagne Noire, in het departement Aude, regio Languedoc-Roussillon. De naam is ontleend aan het kasteel Cabaret, één van de vier burchten van het dorp Lastours. Het is ook de naam van een wijngebied met het predicaat AOC-AOP sinds 1999. De vier kastelen van Lastours. Helemaal links het kasteel Cabaret. In de late Middeleeuwen was het een welvarende streek door de aanwezigheid van goud- en zilverertsaders. Het burchtencomplex van lastours speelde een belangrijke rol in het ontstaan van de Hoofse Literatuur. Tijdens de Kruistocht tegen de Katharen werden de burchten meermaals belegerd, maar nooit ingenomen. Veel Katharen vonden er hun toevlucht. Na het Verdrag van Meaux kwam de heerlijkheid in het bezit van de Franse koning, die er nog een kasteel bij liet bouwen en het complex gebruikte als dwangburcht om de bevolking, die nog steeds ketterse sympathieën koesterde, er onder te houden.
 

Alle informatie vindt u door op de foto's of links te klikken!

Rode Wijn = Rode Wijn Witte Wijn = Witte Wijn Blanquette, Mousserende Wijn= Blanquette, Mousserende Wijn
Biologische Wijn = Biologische Wijn Rosé = Rosé Muscat Wijn  = Muscat Wijn
 
De wijnstreek Cabardès fietst mee op de kwaliteitsimpuls die de Languedoc-wijnen sinds ca. 20 jaar ondergaan. Het areaal bedraagt ongeveer 550 hectare. Bijzonder is het microklimaat: overheersend mediterraan, met duidelijke Atlantische (verkoelende) invloeden. Hierdoor gedijen hier druivensoorten die normaliter tot één van deze gebieden beperkt blijven. De Cabardès-wijnen zijn dan ook samengesteld uit 40% Atlantische variëteiten (Merlot, Cabertnet Sauvignon, Cabernet Franc) en 40% Mediterrane variëteiten (Syrah, Grenache), aangevuld met tot 20% plaatselijke variëteiten als de Cot en de Fer Servadou. De AOC-AOP die in 1999 verleend is geldt voor de rode en rosé-varianten. De witte wijnen worden verkocht onder de naam Coteaux de Lastours.

AOC-AOP Cabardès

De wijnbouwers van Cabardès produceren rijpe wijnen met een hevige kleur. Cabardès werd genoemd naar de Lord van Cabaret die het Chateau de Lastours verdedigde tegen Simon de Montfort (een franse edelman die deelnam aan de Vierde Kruistocht (1202-1204) in 1209. Er zijn 18 gemeenten die de herkomstbenaming Cabardès sinds februari 1999 mogen dragen wat 550 ha wijngaard beslaat. Er zijn 21 zelfstandige wijnboeren en 5 cooperaties die samen een 20000 tal hl wijn produceren. Het rendement is beperkt tot 50 hl/ha. De AOC-AOP Cabardes is enkel geldig voor rode en roséwijnen. De roséwijenn zijn fruitig en droog. De witte wijnen uit Cabardès moeten als Coteaux de Lastours verkocht worden. De kenmerken van de wijnen worden bepaald door de geografische ligging, de bodem van de wijngaard, het klimaat, de druivenvariëteiten en vooral de keuze van de wijnbouwer.
  Office de tourisme du Cabardès au Canal du Midi De producenten leggen tegenwoordig vooral de nadruk op kwaliteit om zo aan de eisen van de wijnliefhebber te voldoen om zo deze nieuwe AOC-AOP wijn te ontdekken. Cabardès is de enige appellatie die min. 40% en max. 60% Atlantische druivensoorten toestaat (Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc), vermengd met min. 40% en max. 60% Meditterrane druivensoorten (Syrah en Grenache) en verder mogen er tot 20% Cot, Fer, Seravadou en Cinsault aan de assemblages toegevoegd worden. Het klimaat verenigt het aantal zonuren van de Middellandse Zee met de frisheid van Aquitanië. Deze Atlantsiche frisheid kruist de zuidelijke strengheden waardoor het mogelijk is om originele, evenwichtige wijnen te produceren afkomstig van de brede waaier aan druivenrassen en uitzonderlijke terroirs. Voor de witte wijnen (Coteaux de Lastours) zijn Grenache Blanc, Sauvignon Blanc, Bourboulenc, Marsanne, Roussanne, Macabeu en Rolle toegestaan. De appellatie bevindt zicht op de hellingen van de Montage Noire.
Rode Wijn  Rosé   Biologische Wijn  Voor de rode en rosé wijn zijn volgende druivenrassen toegestaan:
  Merlot, Cabernet-Sauvignon, Cabernet franc, Syrah, Grenache, Cot, Fer Servadou and Cinsault..

Witte Wijn  De belangrijkste witte druivenrassen zijn Grenache Blanc, Sauvignon Blanc, Bourboulenc, Marsanne, Roussanne, Macabeu en Rolle.

De 18 dorpen die de herkomstbenaming mogen dragen zijn: Alzonne, Pennautier, Pezens, Saint-Eulalie, Villedubert, Villemoustausou, Aragon, Fraisse-Cabardèsn Montolieu, Conques-sur-Orbiel, Moussoulens, Ventenac-Cabardès, Fournes-Cabardès, Lastours, Les Ihles-Cabardès, Villardonnel en Villanière. De bodemtypes zijn er enorm variërend. Je vindt er slibterrassen, kalkstenen van de hellingen, rode aarde, mergelbodems en rotsen van de Montagne Noire.
A.O.P. Cabardès

Klimatologisch heerst er vooral een oostenwind of een westenwind omdat Cabardès zich in een overgangszone bevindt: In het oosten heerst er een mediterraan klimaat met veel droogte en hitte Naar het westen zijn er zeer warme zomers en is het frisser in het voorjaar De wijngaarden die zich bevinden op 350 m noordwaarts zijn kouder en de druiven worden er later geoogst.

 

Château de Pennautier - Pennautier


Château de Pennautier

Château de Pennautier - Pennautier

Red Wine Witte Wijn Rosé

Gebouwd onder Lodewijk XIII, door Bernard Pennautier, Penningmeester van de Staten van Languedoc, Chateau Pennautier (historisch monument) is een familiebezit sinds 1620. In het hart van de AOC-AOP Cabardès klimt de wijngaard op de zonnige hellingen en het rotsachtige zuiden van Montagne Noire, 200 tot 400 meter. Adembenemend uitzicht heeft men  in een oogopslag op de Pyreneeën in het zuiden, het Centraal Massief in het noorden en de beroemde stad Carcassonne.Château Sesquières - Alzonne Château Sesquières - Alzonne Château Sesquières - Alzonne


Château Sesquières

Château Sesquières - Alzonne

Red Wine Witte Wijn Rosé

Domaine des Sesquières ligt 20 km ten westen van de stad Carcassonne aan de voet van de Montagne Noire in het gebied van de AOC-AOP Cabardès. De wijngaard ontwikkelt zich op de zuidhelling op een kalksteenplateau en heeft een uitzonderlijk terroir, een mix van druif, eiken en struikgewas. De combinatie van de mediterrane bodem onder invloed van de oceaan en gebruik makend van Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah en Grenache levert de beste wijnen. U kunt komen en genieten van onze wijnen en genieten van de rust op het platteland in de schaduw van een machtige, paar honderd jaar oude eik. De kelder is open in de zomer dagelijks van 10u tot 20pm of op afspraak.


A.O.P. Cabardès

 

Château Auzias-Paretlongue - Pennautier

Château
Auzias-Paretlongue

Château Auzias-Paretlongue - Pennautier

Red Wine  

De Auzias wijngaarden liggen op een steenworp afstand van de beroemde oude stad Carcassonne, waar het Château-Auzias Paretlongue gevestigd is midden in de Cabardès. Haar geschiedenis gaat terug tot het begin van de 12e eeuw. Oude documenten beschrijven een prachtige Gallo-Romeinse villa, het toneel van verschillende veldslagen, een priorij van Onze-Lieve-Vrouw, koninklijke voorrechten en illustere families van de Languedoc-streek. Het huidige kasteel en de immense kelders werden gebouwd "tijdens het bewind van Napoleon I, 1804-1814....


Château Ventaillole - Ventenac Cabardès

Château Ventaillole

Château Ventaillole - Ventenac Cabardès

Red Wine Witte Wijn Rosé Biologische Wijn

Welkom bij ons, wijnmakers van biologische wijn.  Al 10 jaar bewerken wij onze wijngaarden volgens de principes van de biologische landbouw. Voor info kijk bij de link van Biologische wijn uitleg. In de charme van onze streek de Cabardès in de Aude absorbeert de biologische wijngaard met de kennis die onze grootouders hebben nagelaten. Ontdek Ventaillole en zijn wijnbouwers, neem de tijd om te stil te staan om de eenvoudige dingen te leren ervaren en waarderen en die uw leven zal verrijken. We zijn trots om de magie van de wijnbouw in dit mooie Occitaanse land te mogen uitdragen.


Château du Donjon - Bagnoles

Château du Donjon

Château du Donjon - Bagnoles

Red Wine Witte Wijn Rosé

De naam van het kasteel ontleend zijn naam aan de hoge eeuwenoude toren met zijn dikke muren - de Donjon. Hij staat vandaag de dag ongebruikt in de wijngaard.  Deze torens werden gebouwd in de middeleeuwen als de centrale ruimte van kastelen. Deze is omgebouwd als proeflokaal, door zijn dikke muren is het hier ook koel in de zomer. Bewoond of niet - de donjons waren hoog en zeer zwaar gebouwd om zich te verdedigen, het kon de laatste toevlucht zijn voor de heren als zij werden aangevallen!

 
 
Overige Wijnhuizen in de "Cabardès" met website link!

Alle informatie vindt u door op de foto's of links te klikken!
 

 
 
Domaine de Parazols
Château Rayssac
Domaine de Cazaban
Château La Bastide RougePeyre
Château Sesquières
Château Ventaillole
 
 
Les vignerons de la Voie Romaine
Domaine Viticole Le Prieuré du Font Juvénal
Domaine Loupia
Vignobles Alain Maurel
Domaine O' Vineyards
 
 
Château Le Bouchat Alaux
Château Auzias-Paretlongue
Château Jouclary
Château du Donjon
Château de Pennautier
Domaine de Cabrol
Maison et Vignobles Lorgeril

 
 

 
Om u enigszins wegwijs te maken hebben wij voor u een lijst van Cabardès Domaines,
Wijnhuizen en Producers
in het departement van de Aude samengesteld in
willekeurige volgorde van wat kwaliteit en reputatie betreft.

Wij hopen dat u net zo zult genieten van alle bezoeken aan de Domaines, Wijnhuizen en
Producers als wij hebben gedaan voor een '
dégustation'!
Voor goede tips staan wij altijd open voor aanvulling van de lijst.

 

 

Prieuré du Font Juvenal - 11600 Conques sur Orbiel - Tél : 04 68 79 15 55
Château Salitis - 11600 Conques sur Orbeil - Tel. : 04 68 77 16 10
Le Cellier des Trois Conques - 11600 Conques sur Orbeil - Tel. : 04 68 77 12 90
Cave Cooperative de Conques sur Orbeil - 11600 Conques sur Orbeil - Tel. :
Maurel Antoine - 11600 Conques sur Orbeil - Tel. : 04 68 77 16 82
Château Villeraze - 11600 Conques sur Orbeil - Tel. : 04 68 72 26 42
Cave à Vin "L'Estanquet" - Montolieu - Tél : 04 68 24 72 12
Château Mourviels - 11170 Moussoulens - Tel.: 04 68 24 87 94
Domaine de Caunettes Hautes - 11170 Moussoulens - Tel.: 04 68 24 93 15
Les Cellier du Cabardes - 11170 Pezens - Tel.: 04 68 24 90 64
Domaine Escourrou - 11610 Ventenac-Cabardes - Tel.: 04 68 24 92 30
Château de Brau - 11620 Villemoustausso - Tel.: 04 68 72 31 92
Château la Mijeanne - 11620 Villemoustaussou - Tél: 04 68 25 89 16
Château Rivals - 11620 Villemoustausso - Tel.: 04 68 47 29 98
Domaine Saint Roch - 11620 Villemoustausso - Tel.: 04 68 78 19 32
Syndicat de l'AOC-AOP Cabardès - Le Prieuré - 11600 Aragon - Tel.: 04 68 77 01 01
Château de Moussoulens - 11290 Arzens - Tel.: 04 68 76 71 71
Château Bancalis - 11000 Carcassonne - Tel.: 04 68 25 61 94
Le Cellier Vigouroux - 11170 Villesequelande - Tél : 04 68 76 01 11
 

  A.O.P. Cabardès

Geniet van uw wijnproeverij ("dégustation")!
 

Le Domaine Viticole Le Prieuré du Font Juvénal - Conques sur Orbiel


Le Domaine Viticole Le Prieuré du Font Juvénal

Le Domaine Viticole Le Prieuré du Font Juvénal - Conques sur Orbiel

Red Wine Witte Wijn

Op nog geen 10 km afstand van Carcassonne ligt dit domein verscholen in een prachtige vallei net van de weg naar Mazamet in het het hart van de Cabardès regio. Alle wijnen zijn indrukwekkend en stijlvol. Eigenaar Georges Casadesus ziet er op toe dat alle vinificatie processen nauwkeurig worden toegepast...

 
Geniet van uw wijnproeverij ('dégustation')!
 

Cabardès
Categorieën
Talen
Dutch English
Snelzoeken
 
Item:

Item:


Gebruik sleutelwoorden om het item te zoeken.
Geavanceerd zoeken
Copyright © 2014 Ode aan Aude Powered by Arends Web Design